Župan Miletić: Bilo koji oblik nelegalne izgradnje je neprihvatljiv! Premijer i ministar Bačić mogu stati tome na kraj

Župan Miletić: Bilo koji oblik nelegalne izgradnje je neprihvatljiv! Premijer i ministar Bačić mogu stati tome na kraj

Istarski župan Boris Miletić i ravnateljica Javne ustanove Natura Histrica Silvia Buttignoni danas su održali konferenciju za novinare na temu bespravne gradnje, te su na više lokacija na području Vodnjanštine, pokazali konkretne primjere ove pošasti. 

„Nalazimo se na lokaciji gdje svjedočimo klasičnom primjeru kako na zemljištu koje je izvan građevinskog područja, niče novo naselje, a takvih slučajeva ima podosta. Na to ukazujemo već duže vrijeme jer se radi o procesu koji traje više godina, ali držimo da je nakon zadnjeg zakona koji je de facto omogućio ozakonjenje ilegalnih sagrađenih objekata taj trend u porastu. Mogli ste dolazeći ovamo vidjeti čak tablu gdje se reklamira prodaja parcela od 400 do 800 kvadrata“, rekao je župan Miletić nastavio: 

„Bilo koji oblik nelegalne izgradnje je neprihvatljiv, no najgori oblik je izgradnja na šumskom i poljoprivrednom zemljištu, a posebice kada se radi o zaštićenim područjima. Time se umanjuje
građevinsko područje koje tada manje vrijedi, te se direktno utječe na stanje infrastrukture, jer je potrebno osigurati dovoljne količine struje i vode, a tu je i pitanje otpada, koji završava na odlagalištima ili u prirodi. Ovo definitivno nije mjesto gdje bi trebala nicati naselja jer čemu onda gradovi, općine, čemu donositi zakone o prostornim planovima?“ 

Župan je kazao i kako je o problemu bespravne gradnje više puta razgovarao s resornim ministrima i predsjednikom Vlade. Također, premijeru Plenkoviću je prilikom posljednjeg susreta uručio materijal koji je pripremila Javna ustanova Natura Histrica, a riječ je o brojnim fotografijama koji svjedoče o razmjeru ove pošasti. 

„Vjerujem da će premijer to ozbiljno razmotriti jer rješenja postoje! Nerijetko se događa da su bespravni graditelji strani državljani, koji to u svojim matičnim državama ne čine. Ne vjerujem da bi ikome od nas palo na pamet da takvo nešto napravi pokraj Bleda. To se tamo ne događa jer pravna država funkcionira. Mi ovdje na području Istarske županije imamo 2 građevinska inspektora, od kojih je jedan na terenu i on sigurno sam ne može pokriti čitavo to područje. Predlagali smo konkretna rješenja kako zaustaviti ovaj napad na prostor jer je za mene, uz ljude, prostor najvrjedniji resurs kojim raspolažemo. Za mene je svaki pedalj Istre, svaki kvadratni metar i svaki čovjek u Istri jednako vrijedan i jednako bitan“.

„Ako državni inspektorat nema dovoljno ljudskog kadra neka ovlasti prepusti regionalnoj i lokalnoj razini. Siguran sam da ćemo se znati s time obračunati jer je ovo napad na naš teritorij, na naš poluotok. S druge strane treba definitivno promijeniti zakonsku regulativu u smislu kažnjavanja. Kada bi kazne bile puno, puno veće i kada to više ne bi bila prekršajna nego kaznena odgovornost, pa bi netko tko bespravno gradi završio u zatvoru, a ti se objekti porušili, poslali bi dobru poruku svima. Dakle, rješenja postoje, potrebna je politička volja i duboko sam uvjeren da će ovaj apel doći do ušiju nadležnih. Vjerujem da premijer i novi resorni ministar Bačić mogu ovome doći na kraj, naravno uz suradnju sve tri razine vlasti, od države, županije do jedinice lokalne samouprave, odnosno gradova i općina“, poručio je župan.

Komentirajući bespravnu gradnju, ravnateljica Buttignoni kazala je kako su oni kao ustanova podnijeli kaznene prijave za sve ilegalne radnje u zaštićenom području jer se njihova Ustanova bavi upravo zaštićenim područjima.

"Niču bespravni objekti, montažni objekti, male, velike kuće, betonski temelji, betonski bazeni sve u zaštićenim područjima. Poslali smo jako puno prijava Državnom inspektoratu, ali ništa. Preostalo nam je da krenemo s kaznenim prijavama što smo počeli činiti. Na taj način, nadamo se da ćemo stopirati ilegalnu gradnju barem u zaštićenim područjima i da će netko snositi odgovornost i da će barem na 20-30 ilegalni graditelji završiti u zatvoru. Gledano s biološke strane, radi se velikom ekocidu! Uništavamo staništa, nema više vrsta... da ne pričamo da za svaku ilegalnu gradnju treba struja, voda, kanalizacija, rasvjeta i kad bi sve to išli postaviti tome nema kraja. Sve će onda biti u betonu i to si definitivno ne možemo dozvoliti, da nam se predivna zemlja pretvori u beton", rekla je Buttignoni.

Javna ustanova je do sada podigla 30-ak kaznenih prijava, a prema povratnim informacijama Državno odvjetništvo se bavi time i podignute su optužnice. No, sve je to ide presporo, smatra ravnateljica, jer u međuvremenu nikne novih 200-300 kuća. Na području Vodnjanštine, dodala je, bespravni graditelji su većinom Slovenci, ali i Talijani, Nijemci, Austrijanci.

„Predlažem da kada inspektori završe s kontroliranjem cijena po trgovačkim centrima, neka prijeđu na teren i krenu se baviti bespravnom gradnjom u Istarskoj županiji, ali i na cijelom priobalju“, zaključila je ravnateljica Buttignoni, koja procjenjuje da bi bilo potrebno barem 300 osoba na terenu da se riješi problem. 

Galerija fotografija