Županijska Bolnica „Martin Horvat“ dobila dizalicu topline koja koristi morsku vodu

Županijska Bolnica „Martin Horvat“ dobila dizalicu topline koja koristi morsku vodu

Županijska Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ Rovinj-Rovigno uspješno je okončala projekt "Sea for Heritage Energy Transition - SEAHEaT ", koji je počeo s provedbom 2022. godine. Tim je povodom danas održana završna konferencija, na kojoj su predstavljeni rezultati projekta, a prisustvovali su joj istarski župan Boris Miletić, zamjenik župana Tulio Demetlika, gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga, ravnatelj Bolnice  Marinka Rade, predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, te brojni uzvanici. 

Izazov koji rješava ovaj projekt je povećanje energetske učinkovitosti zgrada koje se smatraju kulturnim dobrima poštujući stroge uvjete koje diktira Nacionalni konzervatorski ured, kao što je česti slučaj s bolnicama i domovima zdravlja u Republici Hrvatskoj. Projektno rješenje promovira korištenje toplinske energije mora posredstvom dizalica topline u projektima energetskih obnova zgrada koja predstavljaju kulturna dobra, budući da je tehnologija minimalno invazivna, visoko tehnološka i visoke efikasnosti. Stoga je i Bolnica „Martin Horvat“ sada dobila dizalicu topline, koja je prilikom svečanosti i puštena u pogon, a s kojom će se smanjiti troškove energenata te povećati energetska učinkovitost. 

Župan Boris Miletić, pohvalio je sve djelatnike bolnice radi čitavog niza projekata, koji nisu uvijek striktno vezani uz zdravstvo, no itekako doprinose kvalitetnijem radu ustanove.

"Istarska županija podržava zelenu tranziciju i jako smo puno vremena i energije usmjerili k Izmjenama i dopunama našeg prostornog Plana kako bismo se prilagodili onome čemu teži Europa, ali i čitav svijet. Svjedočimo negativnim posljedicama klimatskih promjena i svatko od nas mora dati svoj doprinos u njihovom ublažavanju, a posebice trebamo težiti uporabi obnovljivih izvora energije", kazao je župan koji je uputio zahvalu i nadležnim ministarstvima te partnerima koji su sudjelovali na projektu.  

Ravnatelj Specijalne bolnice „Martin Horvat“ Marinko Rade, zahvalio je svima na podršci, a osvrnuo se i na to kako je prije izgledala bolnica i prostorije, koje je bilo teško zagrijati, a po ljeti rashladiti.
"Obnovili smo fasadu, promijenili prozore u potpunosti, obnovili krovove, ali ono što nam je nedostajalo bili su novci za stare derutne energane. Pojavili su se fondovi Islanda, Lihtenštajna i Norveške koji su nam pomogli u energetskoj tranziciji", rekao je ravnatelj.

Gradonačelnik Paliaga čestitao je svim zaposlenicima bolnice "Martin Horvat" na čelu s ravnateljem, Istarskoj županiji i svim projektnim partnerima.

"Čestitam na provođenju ovog projekta, ali i na konstantnoj podršci koja se daje razvoju i obnovi ove nama vrlo važne bolnice. Današnji događaj zapamtit ćemo po još jednoj stvari - a to je da je opet Rovinj u nečemu prvi i da iz ove ustanove opet ide dobro znanje i sposobnosti", rekao je Paliaga.

Projekt je financiran od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške putem Financijskog mehanizma EGP-a za razdoblje od 2014. do 2021. godine u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”.

Vrijednost projekta iznosila je 955.208,26 EUR, od čega je Bolnici kao nositelju dodijeljeno 517.519,69 EUR.

Partneri na projektu su bili: IRENA – Istarska Regionalna Energetska Agencija d.o.o., Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Rudarsko-geološko-naftni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Apenhet AS - donatorski partner iz Norveške.
 

Galerija fotografija