Pula: Prva županova ovogodišnja konferencija za novinare

Pula: Prva županova ovogodišnja  konferencija za novinare

Svoju je prvu ovogodišnju press konferenciju, istarski župan Ivan Jakovčić započeo pokazom tek izdane Lokacijske dozvole za novu pulsku Opću bolnicu. Potom je informirao novinare o svom boravku u Čileu i Argentini, koje je početkom godine posjetio zajedno sa članom županijskog poglavarstva Veljkom Ostojićem. 

Čile su posjetili na poziv grupacije Lukšić, koja će nastaviti s ulaganjem u Istri, dok su im u Argentini domaćini bili naši iseljenici, okupljeni u klubu "Istarski korijeni". Iseljenicima su darovali istarsku zastavu i istarsku žensku narodnu nošnju, a boravak su iskoristili i za razgovore s ljudima iz polo svijeta. 

Odgovarajući na pitanja novinara, župan je aktualizirao problem uvođenja brodske linije na relaciji Pula - Zadar, koja je državnog značaja, pa tako i treba biti financirana. Županija će subvencionirati dolazak putnika Ryanair-om u Pulu, jer je to cjelogodišnja avio-linija, i nije usmjerena samo na turizam. 

Na kraju konferencije župan se osvrnuo na raspisivanje referenduma o Rockwoolu. Tom je prigodom dao podršku razvoju civilnog društva, a o daljnjim aktivnostima oko referenduma županija će tražiti očitovanje Središnjeg ureda za državnu upravu i Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Da se tu radi o politikantstvu, župan je potkrijepio činjenicom da se u vrijeme priprema za gradnju tvornice kamene vune nitko nije uključio u raspravu, i naglasio kako je osobno bio protiv izgradnje zbog njezina visokog dimnjaka. Sada, kada je tvornica već izgrađena, Istarska će županija inzistirati da se u njezinoj neposrednoj blizini postave mjerne stanice kako bi se eko-vrijednosti odmah mogle vidjeti i neće se tolerirati nikakvo onečišćenje okoliša.