Istra - regija kulture

Baština i suvremenost, tradicija i inovativnost, prožimanje umjetničkog rada istarskih umjetnika jučer i danas uz promociju pojedinaca, udruga i institucija koje obogaćuju svakodnevicu stanovnika Istre, temelji su rada Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije.

Kuća kaštela u Momjanu, Hiža od besid u Pazinu, Centar za nematerijalnu kulturu Istre u Pićnu, Kuća fresaka u Draguću, Mediteranski plesni centar u Svetvinčentu mala su središta stvaralaštva i istraživanja kao i mjesto okupljanja mještana te uz Povijesni i pomorski muzej Istre, Etnografski muzej Istre, Muzej suvremene umjetnosti Istre i Istarsku kulturnu agenciju čine mrežu koju Istarska županija godinama promišljeno razvija kako bi približila kulturu i umjetnost svim dijelovima Istre.

Nastojeći zabilježiti istarske posebnosti i vrijednost umjetničkih djela pokrenuto je niz znanstveno -umjetničkih, izdavačkih projekata poput Umjetničkog blaga istarske crkve, Istarskog bibliografskog leksikona, Vizitacija biskupa Valliera.. te je podržano niz inicijativa kao što su prijevod djela Fulvia Tomizze ili nastavak izdavanja Istre kroz stoljeća, a koje se nadovezuju na kapitalno djelo Istarske enciklopedije.

Uključivanje gotovo svih predškolskih, osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova s područja Istre u Institucionalizaciju zavičajne nastave svjedoči o izuzetnom prijemu ove inicijative, koja u središte stavlja potrebu ponovnog otkrivanja i valorizacije osoba, događanja, baštine i običaja iz bliže i daljnje prošlosti. Dodatna vrijednost zavičajne nastave su Festivali zavičajnosti na kojima djeca i mladi predstavljaju svoje projekte

Niz manifestacija, od tradicionalnih poput Naš kanat je lip, Smotre folklora Istre, Pulskog filmskog festivala, Legendfesta, izvrstan su temelj za umjetničke vizije i izričaje, a nove kao što su Vladimir Skate festival, Festivala filma kratkog metra, Soundpainting platforma ili Stars Art donose nova promišljanja i poglede na pitanja o umjetnosti i kulturi.

Suradnja s regijama Veneto i Friuli Venezia Giulia, Autonomnom pokrajinom Vojvodinom i općinama slovenskog dijela Istre, kao i projekti Heart of Istria, HERA, Take it slow, donose nam drugačija, međunarodna promišljanja o učinjenom i značajan su doprinos samovrednovanju učinjenog.

Poštujući različite umjetničke izričaje nastojimo doprinijeti daljnjoj demokratizaciji naše zajednice, razvojem publike želimo nadograditi kvalitetu života u Istri, očuvanjem i vrednovanjem učinjenog naglašavamo naše posebnosti i svime time gradimo zavičajni, istarski identitet kao jednu od bitnih odrednica daljnjeg razvoja Istarske županije.